9 Mart 2023 Perşembe

Yerel Yönetimlere Özerklik Vermek Devleti Bölmektir, Bölgesel Özerkliklerde Milleti, Ülkeyi Bölmektir...

Ve daha açıklayıcı olması söz konusu edilecek şekilde de anayasanın değiştirilemez maddelerinden örnekte vererek belirtirsek.. 

Yerel yönetimlere özerklik vermek devleti bölmektir, bölgesel özerkliklerde milleti, ülkeyi bölmektir diyebiliriz ve buna göre de anayasanın 3. maddesi olan '' Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. '' şeklindeki değiştirilemez olan maddesine bu iki özerklik uygulaması da terstir.

Türkiye devleti de ülkesi ve milleti ile birlikte bu bölünmez bütünlük kavramının içerisine girmektedir. Türkiye Devletini bölmek, Türkiye devletinin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütün olması durumuna karşı bir engel ve sorun teşkil etmiş olur, dolayısı ile ülkesi ve milleti ile bütün olan Türkiye devletininde kendi yapısında bu bütünlüğün aynı şekilde sağlanması gerekmektedir.

Türkiye Devleti'nin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütün olması anlamı bu açıklama ile devletinin de bölünmez bütün olması anlamını ortaya çıkarmaktadır. Devleti milletten ayırmayan şekilde yapılan bütün açıklamalar işte bu madde de gereken şekilde kendisini açıkladığım üzere yaşatır. Devlet millet ise, devleti bölmek milleti de bölmek anlamına geleceğinden yerel yönetimlere özerklikler verilmesi milleti de bölme anlamına gelen bir oluşum olarak sayılabilir...

Yani ne devleti bölebilirsiniz, ki yerel yönetime özerklikler bu anlama gelmektedir nede bölgesel özerklikler vermek şeklinde ülkeyi bölme girişimlerinde bulunabilirsiniz...

Anayasanın 3. maddesi yerel ve bölgesel olan özerklikleri tamamen engellemekte ve yasaklamaktadır. Tık.